7.5. – Svjetski dan čokolade
7.5. – Svjetski dan čokolade

7.5. – Svjetski dan čokolade

Godina ima 365 dana, ali samo jedan dan je dan čokolade i taj najdraži dan svih čokoholičara svake se godine obilježava 7. srpnja. Tada možemo slobodno i bez grižnje savjesti pojesti i pokoji komadić čokolade više. I ne samo jedan komadić.

Godina ima 365 dana, ali samo jedan dan je dan čokolade i taj najdraži dan svih čokoholičara svake se godine obilježava 7. srpnja. Tada možemo slobodno i bez grižnje savjesti pojesti i pokoji komadić čokolade više. I ne samo jedan komadić. Dopušteno je pojesti čak cijelu pločicu čokolade.

Priuštimo si bilo koju svoju omiljenu bijelu, mliječnu ili tamnu čokoladu. A odlično će biti ako ovaj dan iskoristimo za pečenje svojih najomiljenijih čokoladnih slastica. Tko se može oduprijeti slasnim browniesima, čokoladnom mousseu, torti od tri različite čokolade ili pak čokoladnim keksima? Vjerojatno nitko. 🙂

Srpanj i nije baš najbolji mjesec za čokoladu jer se zbog visokih temperatura brže topi, no neki izvori navode da se tog datuma obilježava dan čokolade zato što je čokolada na taj dan 1550. godine po prvi put predstavljena Europi.

A za kraj još 15 čokoladnih činjenica koje dosad vjerojatno niste znali:

  • Antički narodi Maje i Asteci kao novčanu valutu koristili su kakao zrna. Njihova obrada bila je ograničena tako da bi time spriječili inflaciju.
  • Za izradu pola kilograma čokolade potrebno nam je približno 300 – 400 kakao zrna.
  • Svaki kakaovac da oko 2000-2500 kakao mahuna.
  • Zato što je stablo kakaovca vrlo osjetljivo, poljoprivrednici svake godine u prosjeku izgube 30 posto svog uzgoja.
  • Bijela čokolada tehnički gledano nije prava čokolada jer ne sadrži kakao zrna.
  • Ako svakog dana pojedemo komadić prave tamne čokolade rizik od bolesti srca smanjuje se za jednu trećinu.
  • Tamna čokolada sadrži više antioksidanata nego borovnice, pravi čaj ili crno vino.
  • Riječ »čokolada« dolazi od asteške riječi »xocoatl«, a što se odnosi na gorko i ljuto piće od kakao zrna.
  • Prva čokoladna pločica izrađena je 1847. godine.
  • Čokolada je najčešće kupljeni poklon na svijetu.
  • Službeni svjetski rekord u jedenju jednog kilograma čokoladnih bombona je 6 minuta.
  • Švicarci su najveći potrošači čokolade na svijetu i u jednoj godini pojedu je nešto manje od 9 kilograma po osobi. Suprotno od Švicaraca, prosječni je Amerikanac pojede nešto manje od 5 kilograma.
  • Godine 2013. je Belgija izdala više od 500.000 poštanskih marki s mirisom kakaa i premazanih lakom kako bi izgledale kao čokolada.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Skip to content