Svjetski dan tla održava se svake godine 5. prosinca kao sredstvo usmjeravanja pozornosti na važnost zdravog tla i zagovaranja održivog upravljanja resursima tla.
Uspostavu međunarodnog dana za obilježavanje tla preporučila je Međunarodna unija znanosti o tlu (IUSS) 2002. Konferencija FAO-a jednoglasno je potvrdila Svjetski dan tla u lipnju 2013. i zatražila njegovo službeno usvajanje na 68. Općoj skupštini UN-a. U prosincu 2013. Opća skupština UN-a odredila je 5. prosinca 2014. kao prvi službeni Svjetski dan tla.
Tlo i voda, izvor života
Opstanak našeg planeta ovisi o dragocjenoj vezi između tla i vode. Preko 95 posto naše hrane potječe iz ova dva temeljna izvora. Voda u tlu, vitalna za apsorpciju hranjivih tvari u biljkama, povezuje naše ekosustave. Ovaj simbiotski odnos temelj je naših poljoprivrednih sustava.
Međutim, suočena s klimatskim promjenama i ljudskim djelovanjem, naša tla se degradiraju, stavljajući prekomjeran pritisak na naše vodne resurse. Erozija remeti prirodnu ravnotežu, smanjujući infiltraciju vode i dostupnost za sve oblike života. Prakse održivog upravljanja tlom, kao što je minimalna obrada tla, rotacija usjeva, dodavanje organske tvari i pokrovni usjevi, poboljšavaju zdravlje tla, smanjuju eroziju i onečišćenje te poboljšavaju infiltraciju i skladištenje vode . Ove prakse također čuvaju biološku raznolikost tla, poboljšavaju plodnost i doprinose sekvestraciji ugljika, igrajući ključnu ulogu u borbi protiv klimatskih promjena.